Artikel in het Noordhollands Dagblad over NLdoet en vrijwilligerswerk in het algemeen. Ook de Hollands Kroonse Uitdaging merkt de vraag naar vrijwilligers op. Tijdens de Beursvloer Hollands Kroon op 20 maart in Wieringerwerf is dit een veelvoorkomende vraag van verenigingen. Binnenkort is er, naar aanleiding van het leefbaarheidsonderzoek in Hippolytushoef een vrijwilligersmarkt in het dorpshuis in Hippolytushoef. Dit is een samenwerking tussen Wonen Plus Welzijn, Noordkopvoorelkaar, de Dörper Activiteiten Sociëteit, Dorpshuis Hippo en de Hollands Kroonse Uitdaging.
Verenigingen werven broodnodige vrijwilligers tijdens NLdoet: ’Mensen bloeien op’
Bron: noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240313_54885110
Ter ere van NLdoet slaan duizenden vrijwilligers komend weekend aan het klussen. Voor talloze organisaties zijn die vrijwilligers van levensbelang, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Hoe komen zij aan die broodnodige hulp?
„Iemand moet het voortouw nemen en niemand anders had interesse”, vertelt Rein Leguijt, voorzitter van Wijkboerderij de Veldmuis in Zaandam. Vrijwilligers verzorgen de varkens, geiten en ganzen van de boerderij, die al ruim dertig jaar een ontmoetingsplek voor jong en oud uit de buurt vormt. Leguijt geeft sinds een jaar leiding aan het team. „Ik ben nu twee jaar met pensioen en wilde weer iets nuttigs gaan doen.”
Ter ere van NLdoet volgen duizenden vrijwilligers komend weekend het voorbeeld van Leguijt. Zo’n veertig procent van de Nederlanders deed in 2022 volgens het CBS vrijwilligerswerk. Dat zijn er net iets meer dan in 2021, maar nog steeds minder dan voor de pandemie. Verenigingen en stichtingen hebben moeite om vrijwilligers te vinden voor zowel kleine klusjes als bestuursfuncties.
Lastig werven
„We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. De ene dag lopen er acht mensen rond, de andere dag twee of drie. Maar de dieren moeten elke dag gevoerd worden”, vertelt Leguijt. Bij de wijkboerderij zijn zo’n tachtig vrijwilligers actief. „Veel van hen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben vooral moeite om genoeg mensen te vinden die hen kunnen begeleiden en inwerken.”
Het zijn vooral de drukke agenda’s die een probleem zijn bij het werven van vrijwilligers, merkt Edwin Wittink, manager van de Hollands Kroonse Uitdaging. De organisatie koppelt bedrijven aan verenigingen die extra hulp of materiaal kunnen gebruiken. „Iedereen heeft al zoveel te doen. Maar als je op zoek gaat naar vrijwilligers, zijn het vaak de mensen die al veel doen die tijd weten te vinden voor een extra klus. Mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen, zeggen dat ze geen tijd hebben.”
Durven
„Sommigen denken dat het werk te zwaar is of durven niet”, zegt Leguijt. Veel aanmeldingen bij de wijkboerderij komen van langdurig zieken die daardoor thuis hebben gezeten. Voor hen is de aanmelding een grote stap. „Maar de meesten merken hoe gezellig het is en vinden het fijn dat ze weer iets nuttigs doen.”
Robots
Wittink, voetbalfan, is ook vrijwilliger bij de lokale club in Hippolytushoef, V. V. Succes. Daar moeten nieuwe leden op het aanmeldformulier invullen welk vrijwilligerswerk ze kunnen doen, volgens Wittink een ’goede trigger’. Bovendien: „Directe betrokkenheid helpt altijd.” De vereniging zet ook in op automatisering, bijvoorbeeld met grasmaaierrobots, dat scheelt ook weer de nodige handjes. „Zo houden we leuker werk over voor de vrijwilligers.”
Studenten
Een groep organisaties die minder moeite heeft met vrijwilligers en bestuursleden werven, zijn studenten- en studieverenigingen. Student Thom Gielen is voorzitter van de Leidse Biologenclub en doorliep daarvoor een uitgebreide sollicitatieprocedure, inclusief motivatiebrief, sollicitatiegesprek en stemming tijdens een algemene ledenvergadering. „Er gaat best wel wat tijd in zitten vanuit het zittende bestuur en werk vanuit de sollicitanten.”
Gielen wilde iets teruggeven aan zijn vereniging. Bovendien: „Het is een unieke ervaring, want je gaat nergens anders een organisatie van 900 man en met een behoorlijke begroting vinden die door mensen van onze leeftijd geleid wordt. Dat staat mooi op je cv.”
Pandemie
Toch wordt het ook lastiger om studenten te vinden voor bestuursfuncties in Leiden, merkt Gielen. „Tijdens de pandemie gebeurde er minder bij de vereniging.” De twee jaarlagen die daardoor minder betrokken waren bij de vereniging, zijn nu aan de beurt om te solliciteren voor commissies en bestuursfuncties. „Er is ook een financieel aspect: je betaalt wel collegegeld, maar kunt weinig tot niks aan je opleiding doen. Het is een keuze die je bewust moet maken.”
Motivatie
Een keuze die voor Leguijt van de Zaandamse wijkboerderij goed uitpakte, met name door zijn collega-vrijwilligers. „Mensen bloeien op. Na een tijdje staan ze echt weer blij in het leven. Daar doe ik het voor.” De verzorging van de beestjes is voor Leguijt een manier om die bloei mee te krijgen. Lachend: „Ik heb eigenlijk vrij weinig met zielige diertjes.” Ook Wittink noemt het sociale contact en de voldoening als motivatie: „Als je meehelpt aan iets wat je leuk vindt, dan kost het toch geen moeite?”
Leguijts tip voor wie twijfelt over vrijwilligerswerk: „Het is gewoon hartstikke gezellig. Samen doe je leuke klussen en ben je goed bezig.” De wijkboerderij hoopt tijdens NLdoet een paar nieuwe vrijwilligers te werven. Voorgaande jaren is dat gelukt: „Mensen uit de buurt melden zich aan en komen vaker omdat ze het zo gezellig vinden.” Tot nu toe zijn er twaalf aanmeldingen. „Maar we kunnen altijd meer mensen gebruiken.”
Wat is NLdoet?
De twintigste editie van NLdoet wordt op vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart gehouden. Deelnemers kunnen kiezen uit bijna zevenduizend projecten. Ook op de eilanden in het Caribisch gebied van het Koninkrijk zijn er honderden projecten. De actie is een initiatief van het Oranje Fonds. Als beschermpaar daarvan gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdag op bezoek bij een high tea voor kwetsbare buurtbewoners. Prinses Beatrix helpt die dag op een stadsboerderij.