Sam Middleton, Spiegel in Beeld

20 maart 2023

Op zondag 2 april zal de multimedia theatervoorstelling ‘Sam Middleton, Spiegel in Beeld’ plaatsvinden in de Willibrorduskerk in Haringhuizen. Aanvang 15.30 uur. Inloop vanaf 15.00 uur met gratis koffie en thee. Toegangsprijs € 18 per persoon. Kaarten zijn uitsluitend online te bestellen. Klik op DEZE LINK om kaarten te bestellen.

Sam Middleton (1927 New York – 2015 Schagen) was een van de toonaangevende Amerikaanse kunstenaars uit de 20e eeuw die in Nederland woonde en werkte. Middleton, een mixed-media artiest, wiens favoriete medium collage was, groeide op in Harlem en leerde de jazzmuziek kennen, die gedurende zijn hele carrière van primaire invloed op zijn kunst zou blijven.

Middleton zei: “Voor mij is improvisatie een melkwegstelsel van kleur. Als ik naar muziek luister, voel ik me een solist.” In zijn zoektocht naar ‘klanken schilderen’ werd Middleton uitgedaagd door het veranderende tempo, de hint van melodie en de snelheid en behendigheid van de muziek.

In 1959 had Middleton de Verenigde Staten definitief verlaten. Hij verhuisde naar Mexico met een beurs om te gaan studeren aan de kunstacademie. Na zijn studie vertrok hij naar Spanje en ging hij naar Zweden en Denemarken, voordat hij in 1962 in Amsterdam terecht kwam. Hij woonde daar een flink aantal jaren maar zijn fascinatie voor het landschap maakte dat hij in 1973 naar Oterleek vertrok en zich later in Schagen zou vestigen.

Beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold neemt in zijn verhaal de toeschouwer mee de werkstukken in die Sam Middleton heeft gemaakt via unieke beelden en verhalen.

Muzikanten Victor Posch (saxofoon, piano, zang) en Ronald van der Veen (kerkorgel, piano) zullen improviseren op bekende en onbekende jazz-nummers. Tevens speelt Ronald van der Veen een orgelstuk van Bach op het kerkorgel. Sam Middleton luisterde graag naar Bach. Victor Posch zingt en speelt speciaal gecomponeerde muziekstukken, geïnspireerd op het werk en uitspraken van Sam Middleton.

Bewerkte videobeelden (animaties) zullen ter ondersteuning door cineast Joop Luten op de wanden van de kerk afgespeeld worden. Tim Klijn verzorgt de sfeervolle verlichting van de kerkzuilen en het geluid.

De toeschouwers zullen ondergedompeld worden gedurend ruim een uur (zonder pauze) in een totaal theater. Voor elke toeschouwer is er een klein uniek programmaboekje beschikbaar. Na de voorstelling is er nog gelegenheid voor een drankje.

Deze theatervoorstelling is een onderdeel van het project ‘Spiegels in Beeld’ van de Stichting Cultuur in de Noordkop.

De Stichting Cultuur in de Noordkop heeft een startsubsidie ontvangen van Hollands Kroonse Uitdaging en Kunst Cultuur Advies Commissie Schagen voor het project ‘Spiegels in Beeld’.

Hollands Kroonse Uitdaging ondersteunt Spiegels

Deel het bericht:
"Sam Middleton, Spiegel in Beeld"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

10 jaar ICT vanaf Morgen!

10 jaar ICT vanaf Morgen! Gefeliciteerd! Bedankt voor het fijne partnerschap. Lees alles over dit mooie bedrijf op ictvanafmorgen.nl.

Scroll naar boven