Zin in Oosterland presenteert cd Teschemacherorgel

7 maart 2024

Concert Ton Koopman en Klaus Mertens – Schemelli Lieder by J.S. Bach

OOSTERLAND – De internationaal bekende musicus Ton Koopman kwam vorig jaar naar de Michaëlskerk in Oosterland om daar het befaamde Teschemacherorgel te bespelen en hier opnames van te laten maken. Met dit project leverde de stichting Culturele Kring Wieringen een belangrijke bijdrage aan behoud en bekendheid van dit unieke instrument bij een groot publiek. Voor deze bijdrage aan het cultuurhistorisch besef konden zij op financiële ondersteuning rekenen middels een incidentele subsidie van de Gemeente Hollands Kroon via de Hollands Kroonse Uitdaging.

Wie de naam Ton Koopman hoort denkt al snel aan het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, waarmee Koopman vrijwel alle grote concertzalen ter wereld bezoekt en wereldfaam heeft vergaard. Koopman (amsterdambaroque.com/koor-en-orkest/ton-koopman) is echter ook al decennialang één van Nederlands bekendste organisten. Vanwege zijn opmerkelijke speelvaardigheid op orgel en klavecimbel ontving hij tweemaal de Prix d’Excellence. Hij speelde, als organist, op de belangrijkste historische instrumenten van Europa. Daarnaast is Koopman veelgevraagde gastdirigent en heeft samengewerkt met wereldberoemde orkesten, zoals de Berliner Philharmoniker, het New York Philharmonic, de Müncher Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Wiener Symphoniker.

In 2023 bespeelde Koopman het in 1762 door Jacob Engelbert Teschemacher gebouwde Teschemacher-orgel, dat door de eeuwen heen zeer compleet bewaard is gebleven en eerder door orgeldeskundigen beschreven is als één van de fraaiste en veelzijdigste huisorgels van ons land, zowel qua uiterlijk als klank. (zininoosterland.nl/nl/monument/orgel) Hiervan werden audio-opnames vervaardigd die zowel op cd als via streamingsdiensten beschikbaar werden gesteld aan een breed publiek. Koopman heeft op Spotify alleen al zo’n 200.000 luisteraars. Naast solo-stukken werden er ook opnames gemaakt van de Schemelli-Gesange van Johan Sebastian Bach. Hij werkte hiervoor samen met de bekende Duitse bariton Klaus Mertens.

De stichting Culturele Kring Wieringen, handelend onder Zin in Oosterland, presenteert op zondagmiddag 21 april een koffieconcert van Koopman en Mertens en presenteert dan ook de cd. De cd is uiteraard verkrijgbaar na afloop van het concert. U kunt hierbij aanwezig zijn. Meer informatie en tickets op zininoosterland.nl/nl/agenda/data/zo-21-04-2024-concert-ton-koopman-en-klaus-mertens-schemelli-lieder-by-j.s-bach.

Foto’s: Zin in Oosterland

Deel het bericht:
"Zin in Oosterland presenteert cd Teschemacherorgel"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoeken

Het laatste nieuws

Piratenfeest voor De Sammeltjes

Match met Detectiespecialist DJ Laan De jaarlijkse Juffendag van Peuterschool De Sammeltjes uit Hippolytushoef ging dit jaar naar Speeltuin De

Code Oranje

Bewonersavond in Anna Paulowna gaat niet door op woensdag 10 juli ANNA PAULOWNA – In Anna Paulowna is een Leefbaarheidsonderzoek

Scroll naar boven