Weekend van de Begraafplaats

1 juni 2021

Verslag van het Weekend van de Begraafplaats. Ondersteund door de Hollands Kroonse Uitdaging.

Afgelopen was het ‘Weekend van de Begraafplaats’ een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten. De ASCE stelt als doel om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed. De Week van de Begraafplaats werd internationaal in 2014 voor de twaalfde keer georganiseerd en sinds dat jaar ondersteunt ook Nederland dit initiatief.

Als uitvaartondernemer in Wieringerwaard vind ik het belangrijk dat de begraafplaatsen hier in de regio ook onder de aandacht worden gebracht. Omdat het belangrijk is dat we blijven gedenken maar zeker ook omdat een begraafplaats een plek kan zijn voor bezinning, rust en zelfreflectie.

Wat gaat er schuil achter een grafmonument, hoe hebben de nabestaanden zich gevoelt, wat maakt dat het ene graf zo verzorgd en vol erbij ligt en een ander bijna ‘verwaarloosd’?

Interessante vragen waar je zelf als bezoeker je antwoord op moet vinden, soms zelf moet fantaseren. Begraafplaatsen kunnen ook ontroeren, soms door een enkel woord, afbeelding of de tekst. Soms ook door de bijzondere spullen bij het graf; het roept vraagtekens op.

In samenwerking met Gemeente Hollands Kroon, Rose Gouwenberg van By Rose Flowers, Michiel Poel van Poel Design, Stichting Vrienden van het Witte Kerkje en fantastische vrijwilligers hebben we afgelopen zaterdag een mooie dag gehad. We hebben dit mede zo mooi kunnen maken door de Hollands Kroonse Uitdaging. Zij hebben het project beoordeeld en vooral het gegeven dat we dit willen gaan uitrollen over alle begraafplaatsen in de Gemeente Hollands kroon, maakte dat de aanvraag voor een financiële tegemoetkoming werd goedgekeurd. Vanzelfsprekend zijn we hier allemaal heel blij mee! De geïnvesteerde zaken kunnen zo de komende jaren gebruikt worden voor diverse activiteiten die nog komen.

Zowel in Wieringerwaard als in Anna Paulowna was er een wandeling over de begraafplaats uitgezet. Het thema dit jaar was: ’Vol Liefde’ en volledig willekeurig hebben we gekeken naar liefdevolle monumenten, teksten en bijzondere graven. Deze graven zijn middels een lieflijke grafmarkering uitgelicht en benoemd, De bezoekers kregen een boekje met de route mee en konden zo, op eigen tempo de route volgen. Arno van de Veeke was de hele dag aanwezig om te kunnen vertellen over de bijzondere planten en reden waarom soms gekozen is voor een bepaalde plant/struik. Bijzonder interessant. Koffie en thee- to- go is aangeboden en bij vertrek ontvingen ze allemaal een mooie roos als bedankje,

Persoonlijk heb ik het als heel waardevol ervaren; het was mooi te zien dat de route goed is ontvangen, dat bezoekers het fijn vonden om de achterliggende gedachte aan deze dag te horen en het was ontroerend dat een klein gebaar als een luisterend oor soms kan leiden tot een traan. De weergoden waren ons goedgezind en de zon liet regelmatig even haar glimlach zien.

Spontane bezoekers waren er ook, en met name het enthousiasme waarmee de dag door iedereen werd omarmd maakt dat, in overleg met de Gemeente Hollands Kroon, besloten is om dit voort te zetten. Binnenkort zal ik om de tafel gaan en gaan we, hopelijk met meerdere collega’s uitvaartverzorgers en ondernemers, kijken of we dit mooie concept kunnen uitrollen over alle 10 begraafplaatsen binnen Gemeente Hollands Kroon.

Blijf ons vooral volgen, want er staat nog veel moois op de rol voor het komend jaar!

Warme groet, namens iedereen die hieraan meegeholpen heeft,

Jacqueline Keur-Hofkamp

Keur Uitvaartzorg

Deel het bericht:
"Weekend van de Begraafplaats"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

Fotomatch met Gerda

Gerda Venema is matchgroeplid van de Hollands Kroonse Uitdaging. Als fotografe legde ze het bestuur, de matchgroep en de manager

Scroll naar boven