Unieke regiografie geeft crisis een gezicht

Bart Lankester schreef Stakkers & Stakers

De diepe economische crisis in de jaren 1930-1940 kwam vooral hard aan in het noordelijke deel van Noord-Holland. In sommige gemeenten lagen armoede en werkloosheid ver boven het landelijke gemiddelde. Tuinders leefden van krediet naar krediet, arbeiders verdrongen zich voor een plaatsje in gesubsidieerde werkprojecten en middenstanders zagen hun omzet drastisch teruglopen. Geregeld leidde de sociale ellende tot opstandigheid, zoals tijdens de grote werklozenstaking in de Wieringermeer (1936).

Wie waren deze armen en werklozen? Hoe hielden ze het hoofd boven water? Naast het algemene verhaal van armoede, crisishulp, stempelen en werkverschaffing bevat Stakkers & Stakers tal van persoonsportretten. Van de sappelende tuinder in Nibbixwoud, de werkloze leraar in Alkmaar en de uitgebuite dienstbode in Tuitjenhorn tot de de strijdvaardige stakers op Wieringen en de gedreven stakingsleidster in Hoorn. Deze unieke ‘regiografie’ geeft de crisis letterlijk een gezicht en brengt een aangrijpende tijd opnieuw tot leven.

De schrijver en uitgever houden op 21 juni a.s. de boekpresentatie van Stakkers & Stakers in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

Het boek gaat €29,95 kosten, Meer informatie via post@morgenstrand.nl, o.v.v. ‘Stakkers & Stakers’. Zie ook morgenstrand.wordpress.com.

Bart Lankester (1955) is historicus en woont op Wieringen. Eerder schreef hij veelgeprezen biografieën van twee opmerkelijke Noord-Hollandse vrouwen: de linkse verzetsstrijdster Trien de Haan (2017) en sixties-icoon Loes Hamel (2021). Foto: Kenneth Stamp

Deze regiografie draagt bij aan het cultuurhistorisch besef en kwam daarom in aanmerking voor een incidentele subsidie van de Gemeente Hollands Kroon. De Hollands Kroonse Uitdaging verzorgt de procedure en toekenning van incidentele subsidies in opdracht van de gemeente.

Scroll naar boven