Tulenfeest 2023

23 juli 2023

Persbericht van de Wieringer Dangsers

Op 30 juli, ’s morgens om half elf, wanneer de kermis nog stil is en de kermisgangers mogelijk nog op een oor liggen zal de Hippolytuskerk weer volstromen voor het jaarlijkse traditionele tulenfeest. Het feest dat sinds jaren georganiseerd wordt door de Wieringer Dangsers trekt altijd weer veel publiek. De Wieringer Sanghers brengen vrolijke noten, Peter Glim vertelt opgetogen en in meest ruime zin over ons dagelijks brood en de Dangsers zullen over de planken zwieren en presenteren een kinderdansgroep die naast hun rondgang door de kerk met louw, louw, trek aan’t touw, een aantal dansjes opvoeren. Oorspronkelijk begon de “Tulemerrekt” op de laatste donderdag in juli. De dag dat de grote kermis te Hippolytushoef begon. Om tien uur ’s morgens namen de kerkenraad en de plaatselijk magistraten plaats in de kerkbanken en onder orgelspel kwam de Wieringer bevolking door de zijingang de kerk binnen, maakten een rondgang door de kerk en verlieten deze weer onder de toren. Daar stonden de bakkers klaar en iedereen kreeg vervolgens een tuul. Het had allemaal te maken met het “tiendrecht”, een vorm van winstbelasting, waarbij men een deel van de opbrengst moest betalen. Op Wieringen werd dit in 1895 afgeschaft. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd deze oude traditie in ere hersteld door de plaatselijke folkloristische groepen met als hoogtepunt de komst van de bakker die na horengeschal roept dat de tulen gaar zijn waarop het smeren en beleggen en uitdelen van de heerlijke broodjes gaat beginnen. Tulen overigens die, net zo als vorig jaar, als donatie worden geleverd door bakkerij Dunselman.

Match via de Hollands Kroonse Uitdaging met Regio Noordkop

Dit jaar zal het gehele tulenfeest worden gefilmd door Streekomroep Regio Noordkop hetgeen te danken is aan de Hollands Kroonse Uitdaging. De dansgroep is namelijk bezorgd over haar voortbestaan. Weliswaar is de dansgroep een graag geziene gast in binnen- en buitenland, maar een jongere generatie meldt zich niet aan als lid waardoor de kans groot is dat dit Wieringer culturele erfgoed verloren gaat.

Foto van de website van de Wieringer Dangsers.

UPDATE

Artikel op Wieringernieuws.

wieringernieuws.nl/nieuws/40192/Ongedwongen_gezelligheid_tijdens_het_tulenfeest.html

Deel het bericht:
"Tulenfeest 2023"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

10 jaar ICT vanaf Morgen!

10 jaar ICT vanaf Morgen! Gefeliciteerd! Bedankt voor het fijne partnerschap. Lees alles over dit mooie bedrijf op ictvanafmorgen.nl.

Scroll naar boven