Orgel Hippolytuskerk gedemonteerd voor restauratie

27 oktober 2021

Hippolytushoef – Het ruim 150 jaar oude orgel van de Hippolytuskerk is toe aan onderhoud en daarom demonteren orgelbouwers het instrument om het eens grondig onder handen te nemen. Organist Kors Jan Snoeij heeft er een beetje moeite mee om ‘zijn’ Knipscheerorgel te laten gaan, maar het is het resultaat dat telt.

Het orgel is 151 jaar geleden geïnstalleerd door de firma Knipscheer uit Amsterdam. Door de jaren heen is alleen een motor toegevoegd voor de blaasbalg, zodat het orgel niet meer met de hand opgepompt hoefde te worden. Verder gaat al het werk aan het orgel op originele wijze. “De restauratie gaat eigenlijk op een hele ouderwetse manier, zoals dat vroeger ook ging.” zegt Snoeij. “Het enige wat je zo nu en dan hoort is een accuboor maar verder is het allemaal ambachtelijk handwerk.”

De onderhoudsbeurt duurt zo’n zes tot zeven maanden, afhankelijk van wat de orgelbouwers tegen komen. De blaasbalg, orgelpijpen en het binnenwerk staan sowieso op het programma. Voor het hele project is ruim 96 duizend euro begroot. “We hebben toezeggingen van een aantal fondsen en we zijn bijna zeker van een laatste fonds, waardoor we nu kunnen beginnen. Maar er is ook een flink deel betaald door de Wieringers en het is mooi om te zien dat het zo leeft onder de bevolking.” aldus Snoeij.

Donaties voor het orgel zijn nog steeds welkom. Kijk op de website van Vrienden van de Hippolytuskerk voor meer informatie.

De Hollands Kroonse Uitdaging heeft met een incidentele subsidie bijgedragen aan de restauratie van dit cultureel historisch erfgoed.

Bron: mediapartner Regio Noordkop.

Deel het bericht:
"Orgel Hippolytuskerk gedemonteerd voor restauratie"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

Kapellehof met de bus naar Bloeiers

Bericht van Facebook: Kapellehof Busuitje naar bloeiers, bewoners hebben mooie bloemetjes uitgezocht. Bedankt Bloeiers voor de plantjes. Dankzij de Hollands

Scroll naar boven