Maandelijkse column Brandweer op Rodi.nl/Hollands Kroon

15 november 2023

Brandweer Noord-Holland Noord heeft sinds vandaag een maandelijkse column op Rodi.nl/Hollands Kroon en in het Nieuwsblad Hollands Kroon. Deze match is gemaakt op de Beursvloer Hollands Kroon van de Hollands Kroonse uitdaging. De link naar de eerste column staat hier. Hieronder de inhoud van deze column.

‘Dit jaar zijn er in Hollands Kroon vijf CO-melders afgegaan’

Ronald Wasch (57) en Vicky Smit (30) werken allebei voor de Brandweer Noord-Holland Noord. Iedere maand lichten zij een onderwerp uit over de brandweer. Dit kan een incident zijn, dat heeft plaats gevonden binnen de gemeente Hollands Kroon, tips over het voorkomen van incidenten of een vrijwilliger die iets vertelt. 

Ronald Wasch en Vicky Smit. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Ronald vertelt: “Ik werk al 17 jaar voor de brandweer. Tot 2018 was ik ook echt repressief brandweerman, wat betekent dat ik tot die tijd bij meldingen ingezet werd om bijvoorbeeld branden te blussen. Sinds het stoppen als repressief brandweerman, draag ik mijn kennis over aan anderen.” Vicky haakt hierop in: “Ik werk sinds 2019 voor de brandweer, vanaf dat moment ben ik ook gestart als repressief brandweervrouw. Samen schrijven wij maandelijks een column over actuele brandweeronderwerpen.”

Veel huishoudens hebben nog geen CO-melder  

Koolmonoxide (CO)

CO, niet het meest sexy onderwerp waar de brandweer zich mee bezighoudt, maar wel een heel belangrijk onderwerp. Jaarlijks overlijden er nog steeds mensen aan de gevolgen van een CO-vergiftiging of mensen ervaren langdurig de symptomen van deze vergiftiging, zonder het te weten. De symptomen van CO-vergiftiging kunnen namelijk erg lijken op een griep. Helaas kun je CO niet zelf herkennen, want je kunt het niet ruiken of zien. Belangrijk om te weten is dat CO ontstaat bij een onvolledige verbranding van een verbrandingstoestel, denk aan je CV-ketel, geiser, kachel of open haard. Hang daarom een CO-melder op in de ruimte waar een verbrandingstoestel staat! En als je CO-melder afgaat: waarschuw je huisgenoten, ga direct naar buiten en bel 112. Met name nu het stookseizoen is gestart, stijgen ook het aantal CO-vergiftigingen in Noord-Holland Noord. In november en december heeft de brandweer namelijk de meeste CO meldingen.

Brandweer gealarmeerd

Dit jaar zijn er in Hollands Kroon vijf CO-melders afgegaan bij mensen thuis, hierbij wordt de brandweer gealarmeerd om in huis te meten waar CO-concentraties zijn. Gemiddeld wordt de Brandweer in heel Noord-Holland Noord hier 100 keer per jaar voor gealarmeerd. Dit zijn alleen meldingen bij mensen thuis die een CO-melder hebben of waar de meldkamer sterke vermoedens heeft van CO-vergiftiging. Helaas hebben wij niet alles in beeld, omdat in veel huishoudens nog geen CO-melder hangt. Hierdoor kunnen bewoners langdurig symptomen ervaren van een CO-vergiftiging en weten zij niet dat het een CO-vergiftiging betreft

Veilig Leven

Wil jij meer weten over CO? Raadpleeg dan de website: CO-Melders redden levens! | CO-wijzer.nl. Of schrijf je in voor een gratis woningcheck (www.gratiswoningcheck.nl), dan komen wij langs om onder andere advies over CO te geven.

Meer informatie over Brandweer Noord-Holland Noord: brandweer.nl/noord-holland-noord

Meer informatie over Rodi.nl/Hollands Kroon: rodi.nl/hollandskroon

Deel het bericht:
"Maandelijkse column Brandweer op Rodi.nl/Hollands Kroon"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

Kapellehof met de bus naar Bloeiers

Bericht van Facebook: Kapellehof Busuitje naar bloeiers, bewoners hebben mooie bloemetjes uitgezocht. Bedankt Bloeiers voor de plantjes. Dankzij de Hollands

Scroll naar boven