Ken het verleden, koester de herinnering

Lezing Gerard Groeneveld in Nieuwe Niedorp

Op zondag 7 april om 14.15 uur vertelt historicus Gerard Groeneveld in Dorpshuis Prins Maurits in Nieuw Niedorp over zijn boek Hitlers jongste hoop. Nazipropaganda voor de jeugd.

In Hitlers Derde Rijk was propaganda cruciaal om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. Foto’s en illustraties leverden een belangrijke bijdrage aan die bezieling. In de jaren dertig en veertig werden kinderen en jeugd op geraffineerde wijze beïnvloed via beelden.

Hoe herkenbaar is dit in onze tijd! Nepnieuws, manipulatie van afbeeldingen, Historische feiten ontkennnen en verdraaien. Deze fenomenen zijn van alle tijden maar bijvoorbeeld docenten geschiedenis merken dagelijks de invloed van conservatieve frames over de zogenaamde natuurlijke rol van meisjes en vrouwen, stereotyperingen van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, van joodse mensen. Daarom ook aandacht op 7 april voor lesgeven over democratische waarden, mensenrechten, non-discriminatie, Holocausteducatie.

Na 7 april volgt op 28 april de derde lezing in Wieringerwerf. Hans Morssinkhof spreekt over het boek Staken op leven en dood. De vergeten april-meistakingen van 1943. Vergeten verzet.

Alle lezingen staan op www.joodswerkdorpwieringermeer.nl. Graag aanmelden.

Met dank aan: Provincie Noord-Holland en de Hollands Kroonse Uitdaging.

Scroll naar boven