Ken het verleden, koester de herinnering (2)

17 februari 2024

Bericht op Facebook van Anita Blijdorp

Zondag 3 maart om 14.15 uur vertelt Rosanne Kropman in het kerkje van Anna Paulowna over haar boek Het donkerste donker. Een geschiedenis van Sobibor. Corien Hielkema, van St. Joods Werkdorp Wieringermeer, vertelt over de 21 bewoners van het werkdorp die in Sobibor zijn vermoord.

ADRES: Molenvaart 21, Anna Paulowna. Tijd: 14.15 uur

Kijk op joodswerkdorpwieringermeer.nl voor de aanmeldknop. Aanmelden is niet verplicht, wel handig voor de catering.

Na Auschwitz is Sobibor met ruim 34.000 Nederlandse slachtoffers het grootste Nederlandse massagraf. Op 2 maart 1943 vertrok uit Westerbork het 1e van in totaal 19 transporten. Ook ongeveer 100 bewoners van de Kop van Noord-Holland, inclusief 21 bewoners van het werkdorp Wieringermeer, vonden hier de dood.

In anderhalf jaar tijd werden meer dan 170.000 Joden direct na aankomst vergast. Toch kennen maar weinig mensen dit vernietigingskamp. Na een succesvolle gevangenenopstand in oktober 1943 wordt Sobibor door de nazi’s gesloten, de sporen zo veel mogelijk uitgewist.

Aan de stilte op de plek van het kamp komt in 2014 een einde. Onderzoeksjournalist Rosanne Kropman is erbij als archeologen de fundamenten van de acht gaskamers uitgraven. Schep voor schep komen de contouren van het kamp aan de oppervlakte. Vanaf dat moment gaat Kropman op zoek naar de sporen van het kamp. Ze ontmoet de laatste overlevenden van de opstand en hun families, vertelt verhalen van de daders en ziet de moeizame omgang in Polen met het Holocaust-erfgoed. Het donkerste donker werpt nieuw licht op het mysterie dat Sobibor tot op de dag van vandaag is.

Na 3 maart volgen nog 3 lezingen.

Op 17 maart herdenking ontruiming Joods Werkdorp in 1942 (20 maart). Rob Warnars spreekt over de relatie JWW en Mauthausen. Projectkoor Mazi brengt de Mauthausen cyclus.

Op 7 april in Nieuwe Niedorp. Gerard Groeneveld over zijn boek Hitlers jongste hoop.

Op 28 april in Wieringerwerf. Hans Morssinkhof over het boek Staken op leven en dood. De vergeten april-meistakingen van 1943.

Alle lezingen staan op www.joodswerkdorpwieringermeer.nl > Nieuws en activiteiten.

Zie ook: hollandskroonseuitdaging.nl/ken-het-verleden-koester-de-herinnering

Deel het bericht:
"Ken het verleden, koester de herinnering (2)"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoeken

Het laatste nieuws

Piratenfeest voor De Sammeltjes

Match met Detectiespecialist DJ Laan De jaarlijkse Juffendag van Peuterschool De Sammeltjes uit Hippolytushoef ging dit jaar naar Speeltuin De

Code Oranje

Bewonersavond in Anna Paulowna gaat niet door op woensdag 10 juli ANNA PAULOWNA – In Anna Paulowna is een Leefbaarheidsonderzoek

Scroll naar boven