Iedereen kan meedoen in De Kolk

Stookkosten inloopochtenden worden betaald uit het Iedereen kan meedoen-fonds van Microsoft en de Hollands Kroonse Uitdaging

Cultuurhuis de Kolk in Lutjewinkel huldigt het principe, iedereen kan meedoen, al sinds de oprichting. Om dit vorm te geven hebben ze dagelijks, door de week, de inloopochtend. Iedereen is welkom, er wordt een vrijwillige bijdrage voor de koffie of thee gevraagd middels een oude collectebus waar men wel of niet iets in kan stoppen. Je kan binnenlopen om iets (samen) te doen of gewoon voor de gezelligheid. Er wordt geen huur gevraagd voor deze ochtenden, dit om het zo laagdrempelig mogelijk houden.

In de loop der tijd hebben deze ochtenden hun eigen karakter gekregen. Op maandagochtend is de kookgroep ontstaan, de bezoekers maken dan samen een gerechtje en eten het op. Dinsdagmorgen is er de nazit van de wandelclub. Op woensdag heeft Wonen Plus Welzijn de matchgroep in De Kolk. Donderdagsochtends is de groep uitgegroeid tot een creagroep, de bezoekers zijn dan lekker creatief bezig. En vrijdagochtend is het gewoon gezellig koffiedrinken.

De bezoekers zijn veelal alleenstaande ouderen uit Lutjewinkel en omgeving, maar ze zien ook nieuwe Nederlanders aanschuiven. Nogmaals, iedereen is welkom. Bij De Kolk hebben geen zicht op de financiële situatie van de bezoekers, maar het is wel duidelijk dat een aantal mensen het niet breed heeft, of in elk geval de indruk geeft niet veel geld te hebben. Ze zijn bang dat, wanneer ze een bijdrage gaan vragen in de huur van de ruimte op die ochtenden, mensen af gaan haken. Ze willen ook niet de situatie dat de één wel betaalt en de ander minder of niet.

Cultuurhuis de Kolk ondervindt momenteel, net als iedereen, dat het leven flink duurder is geworden. Met name de stookkosten zijn omhoog geschoten. In de zomermaanden is het geen groot offer om ruimte gratis te laten gebruiken, in de winter is het daardoor echter een ander verhaal geworden. Vandaar dat er met succes een beroep is gedaan op het Iedereen kan meedoen-fonds van de Hollands Kroonse Uitdaging. Afgelopen mei kon de stichting dit verdelen. Het geld hiervoor komt van het Microsoft Datacenter in Middenmeer. Twaalf organisaties met mooie plannen waar iedereen aan mee kan doen hebben hier van kunnen profiteren. De Kolk is daar één van en kan dankzij deze bijdrage iedereen gratis welkom heten tijdens de inloopochtenden.

Scroll naar boven