Historicus Bart Lankester schrijft “regiografie” over crisisjaren 1930-1940

21 juni 2024

Stakkers & Stakers, het nieuwe boek van de Wieringer historicus Bart Lankester is vandaag (vrijdag 21 juni) verschenen. Na veel geprezen levensverhalen van socialiste en verzetsstrijdster Trien de Haan (Hoorn) en sixties-icoon cabaretière Loes Hamel (Andijk) gaat Bart zijn nieuwe boek opnieuw over Noord-Holland. Wederom betreft het een biografie, ditmaal van de regio Noord-Holland Noord.

In die regio kwam de Grote Crisis in de jaren dertig extra hard aan. Vandaar ook de ondertitel: Hoe Noord-Holland Noord worstelde met armoede en werkloosheid, 1930-1940. In sommige plaatsen lagen de crisiscijfers ver boven het landelijk gemiddelde. Tuinders leefden van krediet naar krediet, arbeiders verdrongen zich voor een plaatsje in gesubsidieerde werkprojecten en middenstanders zagen hun omzet drastisch teruglopen. Geregeld leidde de sociale ellende tot opstandigheid, zoals tijdens de grote en grotendeels onbekende werklozenstaking in het jaar 1936 in de Wieringermeer.

Naast het algemene relaas van armoede, crisishulp, werkverschaffing en het dagelijks stempelen om te voorkomen naast werk ook nog een uitkering te krijgen bevat Stakkers & Stakers tal van persoonsportretten. Van de sappelende tuinder in Nibbixwoud en de werkloze leraar in Alkmaar tot de uitgebuite dienstbode in Tuitjenhorn en de gedreven stakingsleidster in Hoorn. Bijna elke gemeente in deze regio komt aan bod in het boek. Ook dankzij het rijke fotomateriaal krijgt de crisis in deze unieke “regiografie” letterlijk een gezicht en komt een aangrijpende periode uit de geschiedenis opnieuw tot leven.

Stakkers & Stakers is een co-uitgave van de schrijver en Uitgeverij Noord-Holland. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen bij Uitgeverij Noord-Holland: www.uitgeverij-noord-holland.nl.

Deze “regiografie” draagt bij aan het cultuurhistorisch besef en kwam daarom in aanmerking voor een incidentele subsidie van de Gemeente Hollands Kroon. De Hollands Kroonse Uitdaging verzorgt de procedure en toekenning van incidentele subsidies in opdracht van de gemeente. Het eerste exemplaar werd daarom uitgereikt aan wethouder Mary van Gent.

Foto’s: Edwin Wittink

Deel het bericht:
"Historicus Bart Lankester schrijft “regiografie” over crisisjaren 1930-1940"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoeken

Het laatste nieuws

Expeditie Slootdorp

Zaterdag 20 juli houdt Slootdorps Belangen Expeditie Slootdorp. Dit is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Iedereen kan

Piratenfeest voor De Sammeltjes

Match met Detectiespecialist DJ Laan De jaarlijkse Juffendag van Peuterschool De Sammeltjes uit Hippolytushoef ging dit jaar naar Speeltuin De

Code Oranje

Bewonersavond in Anna Paulowna gaat niet door op woensdag 10 juli ANNA PAULOWNA – In Anna Paulowna is een Leefbaarheidsonderzoek

Scroll naar boven