Het Namenboek

3 februari 2025

Reis langs de oorlogsmonumenten in de Wieringermeer

4-meicomité komt met gids voor jongeren vol polder- monumenten waarop namen slachtoffers Duitse bezetting. Start 80 Jaar Vrijheid.

De Meerpeen – door Alexander Bügel

Hoofdfoto bij dit artikel is van De Meerpeen – Alexander Bügel

Het Namenboek neemt je mee naar plekken met oorlogsverleden in de Wieringermeer – Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Wieringernieuws

wieringernieuws.nl/nieuws/42894/Herinnering_aan_de_oorlog%3A_Nieuw_boek_over_oorlogsmonumenten_in_de_Wieringermeer.html

NHNieuws – door Matthijs Gemmink en Jurgen van den Bos

Met ‘Het Namenboek’ wil het 4 mei-comité Wieringermeer leerlingen laten zien wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun polder is gebeurd. Het boek is een gids langs de namenmonumenten van slachtoffers van de Duitse bezetting.

Historica en schrijfster Anita Blijdorp: “Hoe zit het met het oorlogsverleden in de polder?” – Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

“Het is goed om leerlingen de geschiedenis van dichtbij te laten zien”, zegt Anita Blijdorp, schrijver van het boek. Iedere basisschool krijgt het boek straks aangeboden en Blijdorp hoopt dat scholieren met het boek onder hun arm de oorlogsverhalen uit de regio zullen ontdekken.

Zo voert het boek lezers langs het oorlogsmonument in Wieringerwerf, het Joods Werkdorp waar bijna 200 mensen werden afgevoerd, het Gat in de Dijk waar de Duitsers de IJsselmeerdijk opbliezen en langs de herdenkingspalen voor neergestorte oorlogsvliegers.

“Op scholen worden met name de grote verhalen verteld, maar de lokale geschiedenis komt weinig aan bod”, zegt Blijdorp. Met dit boek kunnen leerlingen zich verbinden aan het verleden. “Dan weet je wat je herdenkt en wie je herdenkt.”

Blijdorp heeft al veel verhalen over de oorlog opgetekend, waaronder die over wapentransporten in de Wieringermeer. Ze dacht dat ze de geschiedenis van de regio goed kende, maar werd verrast door alle nieuwe verhalen achter de namenmonumenten.

Zo maakte het verhaal van Pieter Paulusse, wiens naam op een monument in Wieringerwerf staat, indruk op de schrijver. Paulusse ontvluchte de armoede in Zeeland om in de nieuwe polder Wieringermeer te werken. “Hij werd ingedeeld bij de cavalerie in Den Haag. Bij Duitse bombardementen in mei 1940 is hij om het leven gekomen.”

“Het boek leest alsof je over familie leest”

De schrijvers hebben begrijpelijke taal gebruikt om de verhalen leesbaar te maken voor alle basisschoolleerlingen. Bij het boek komen ook twee lessen, één voor op school en één bij het Joods Werkdorp in Slootdorp.

Otto Smit van het 4 mei-comité Wieringermeer hoopt vooral dat scholieren met dit boek zelf op ontdekkingstocht door de polder gaan. “Het boek leest alsof je over familie leest”, zegt Otto Smit. “De verhalen komen heel dichtbij zo. Het doet echt wat als je ziet dat gewone mensen gewoon dingen doen die eigenlijk heel ongewoon zijn. Dankzij hen leven we in vrijheid.”

Verkrijgbaar vanaf april

Het Namenboek wordt vanaf april 2025 verspreid onder de leerlingen van de basisscholen en een deel van de scholieren van RSG Wiringherlant, Het is dan ook voor andere geïnteresseerden verkrijgbaar. Het boek kost 10 euro.

Contact via 4-meicomité Wieringermeer.

In 2025 organiseert het comité extra activiteiten vanwege 80 Jaar Vrijheid.


Het Namenboek werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder andere de Rabobank, Rotary Wieringerland, het Windfonds en een incidentele subsidie van de Gemeente Hollands Kroon via de Hollands Kroonse Uitdaging.

Deel het bericht:
"Het Namenboek"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoeken

Het laatste nieuws

Het Namenboek

Reis langs de oorlogsmonumenten in de Wieringermeer 4-meicomité komt met gids voor jongeren vol polder- monumenten waarop namen slachtoffers Duitse

Scroll naar boven