Heringebruikname Knipscheer-orgel Hippolytuskerk

De Hippolytuskerk op Wieringen herbergt met haar orgel een klein pareltje van schoonheid. Het is gebouwd door de firma Knipscheer, destijds een zeer gerenommeerd orgelmaker, en staat geregistreerd als rijksmonument. Het orgel werd in november 1870 in gebruik genomen en is dus al ruim 150 jaar oud. Best wel bijzonder dat hier nog een instrument in gebruik is dat zo’n lange tijd in de Hippolytuskerk heeft geklonken!
Onlangs is het instrument gerestaureerd door orgelmakerij Bakker & Timmenga, onder advies van Cees van der Poel.

De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk, heeft dank zij subsidies, giften en acties geld voor de restauratie ingezameld. Hiermee is het volledige pijpwerk en de tractuur hersteld.
Ook de Protestantse Gemeente ontving bijdragen van diverse fondsen, naast een fors aantal particuliere giften.
De windvoorziening is volledig vernieuwd (en veel stiller geworden), de windlade is hersteld, de pijpen in het front zijn schoongemaakt en gepolijst, de labiums in de pijpen zijn van nieuw bladgoud voorzien. Verder is het blinderingssnijwerk nu ook helemaal hersteld. De kieren in (de panelen van) de orgelkas zijn gedicht en de elektrische voorziening voor de ventilatormotor en lessenaarverlichting is vernieuwd.
Op zondagmiddag 12 juni werd het orgel formeel en feestelijk in gebruik genomen.

Bron: Hippolytuskerk.nl

Kors Jan Snoeij opent het feestelijke programma.

Programma van de heringebruikname op 12 juni 2022, met daarop de lijst met alle organisaties, bedrijven en particulieren die hulp geboden hebben.

Een speciale rol voor de Werkengelen

WRK NGL [werkengel] wordt je niet zomaar.  Het is een eretitel!  Die je kunt verdienen. Zelfs, als je nog nooit een orgel van dichtbij hebt gezien.

Coco – Meike – Anna – Jasmijn – Guus en Sven oefenen  voor de allerlaatste keer hun partij op de orgelpijpjes. Het concert, ter gelegenheid van de officiële ingebruikname van het Knipscheerorgel, zal zo meteen beginnen. De kerk zit al vol publiek. Straks mogen zij als eerste [!] het orgel aan de mensen beneden laten horen. Wat een eer! 

Ze spelen en registreren de traditional ‘Long Long Ago’ als eerbetoon aan de mensen die 152 jaar geleden zorgden dat deze kerk dit orgel kreeg. Jasmijn begeleidt Sven op zijn blokfluit in ‘The Galway Piper’. Met hem begon op 11 september in ‘De Grebbe’*)  tijdens de open monumentendagen 2021 de KnipscheerOrgelExperience; een fantastisch avontuur voor alle leerlingen – junior en senior- waarin muziekles, een goed idee en teamgeest uiteindelijk iets heel moois opleverde: €1000,- voor het restauratiefonds van het orgel.

‘Meneer Kors Jan’ schreef, speciaal voor de juniorleerlingen de Orgelpijpenwals: hij bespeelde zelf het orgel, een grote Bastuba zorgde voor de allerlaagste noten en de Werkengelen bliezen op hun orgelpijpje in de oorverdovende finale. Klaar voor de toekomst!

*) ‘De Grebbe’ – huis vol muziek sinds 1980. Waar muziek[les] meer is dan alleen maar noten.

Meer weten over ‘hoe het werkt’ in De Grebbe? Stuur een mailtje naar degrebbe@hotmail.com

Knipscheer-orgel Hippolytuskerk Hippolytushoef gerestaureerd
Bron: Orgelnieuws.nl
De geschiedenis van het orgel opgeschreven door Kors Jan Snoeij.
Scroll naar boven