Hemelpost in Wieringerwaard: ‘Rouw is liefde die zijn adres kwijt is’

12 juni 2024

Bericht van Rodi.nl/HollandsKroon

rodi.nl/hollandskroon/nieuws/398753/hemelpost-in-wieringerwaard

Door: Sandra Ooms

Vlnr: Chrissy Brouwer (Gemeente Hollands Kroon), Mark de Harder (Swart Natuursteen), Jacqueline Keur-Hofkamp (Keur Uitvaartzorg), Arno van der Veeke (Gemeente Hollands Kroon) en Edwin Wittink (Hollands Kroonse Uitdaging).

Foto: Fer Korver fotografie

WIERINGERWAARD – ‘Vandaag was een mooie dag’, ‘Ik heb een nieuwe baan’, ‘Ik hou van je’… Soms wil je nog zoveel vertellen aan die ene speciale persoon. Maar dat kan niet, omdat diegene er niet meer is. Binnenkort komt er een hemelbrievenbus op de begraafplaats Wieringerwaard die uitkomst kan bieden. Iedereen is daar welkom om anoniem een brief of tekening te posten aan de persoon die je zo mist.

Initiatiefneemster Jacqueline Keur-Hofkamp van Keur Uitvaartzorg legt uit hoe ze op het idee kwam voor een brievenbus op de begraafplaats. “Ik kende het fenomeen ‘hemelpost’ al, op diverse plekken in Nederland bestaan deze brievenbussen al. Hollands Kroon heeft deze nog niet. Ik heb het idee voor een brievenbus in onze gemeente voorgelegd aan de begraafplaatsbeheerders Arno van der Veeke en Chrissy Brouwer. Zij spraken met Lilian Peters en zo kregen wij groen licht om dit idee uit te gaan voeren.” Arno haakt hier op in: “Het is een mooi initiatief en daar wilden wij graag onze medewerking aan verlenen.”

Voor iedereen 

De bestaande brievenbussen zijn een groot succes, het blijkt dus dat veel mensen hier behoefte aan hebben. “In de huidige tijd wordt er vaak gekozen voor cremeren in plaats van begraven. Dan is er geen mooie, rustige plek meer om te kunnen rouwen. Deze mensen kunnen hier ook terecht. Iedereen, ook de mensen die niet in Wieringerwaard wonen.”

Post voor de hemel

“Schrijven of tekenen voor iemand die je ontzettend mist kan helend werken,” vertelt Jacqueline, “ik hoor heel vaak dat nabestaanden zeggen ‘Ik wil even laten weten wat ik heb meegemaakt en vertellen hoe het met me gaat’. Nu kan dat. Het is een momentje voor jezelf. Papier is immers geduldig. Het geeft troost. Ook voor kinderen kan het goed zijn voor de rouwverwerking, aan een moeder, vader, huisdier of opa en oma. Een mooie tekening, je rapportcijfers delen, of gewoon een kaartje met Moederdag, Vaderdag of Dierendag.”

‘We lezen niets, alles blijft anoniem’

De post die in de brievenbus terecht komt blijft volledig anoniem. Je hoeft op jouw post dus geen adres of afzender te schrijven. “Al mag dat natuurlijk wel”, zegt Jacqueline. “Als de brievenbus vol is, wordt de post eruit gehaald en bewaard in een kluis.”

Allerzielen

Het plan is, dat alle brieven die gepost worden ritueel worden verbrand op Allerzielen, dat valt op 2 november. Jacqueline: “Ik wil voorkomen dat de brievenbus onderdeel wordt van een christelijk ritueel. Maar toch leek het me mooi om ‘Allerzielen’ uit te kiezen als datum om de brieven symbolisch te verbranden en deze naar de ‘hemel’ te laten vliegen, naar de personen voor wie ze bedoeld zijn. Dit wordt ook bij de andere brievenbussen in Nederland zo gedaan. Ik ben wel nog even aan het brainstormen of ik hier een samenzijn aan wil koppelen op de begraafplaats. Tevens als mooi moment voor de inzenders, die erbij mogen zijn als ze daar behoefte aan hebben. Maar dit moet nog vorm krijgen. Het streven is om de brievenbus feestelijk te onthullen aan het einde van de maand augustus of begin september.”

Basisscholen

Jacqueline wil graag ook een oproep aan de basisscholen doen: “Het lijkt me mooi om een samenwerking met de basisscholen aan te gaan. Wellicht willen ze de brievenbus meenemen in een kringgesprek. Kinderen kunnen verrassende ideeën of verhalen hebben over iemand die ze missen. Al is het maar een cavia die dood is, dat is voor een kind best iets groots. Aan de kinderen kan dan verteld worden dat je een tekening kunt maken voor de persoon of het dier dat je mist. Hiermee haal je het spannende eraf en kunnen ze hun gevoel kwijt. Het wordt dan iets lichter en positiever.”

‘Het hoeft niet groots te zijn’

Jacqueline wil vooral benadrukken dat je er niet teveel over hoeft na te denken. “Laatst had ik een nazorggesprek met een meneer uit een andere gemeente. Hij wilde een brief schrijven aan zijn overleden vrouw en vroeg of ik wilde helpen. Ik vertelde hem dat ik niet nodig ben, want alles is goed. Hij zei: ‘Nou, ik heb alleen ik mis je en ik voel me alleen, dat is toch veel te kort?’  Dat is helemaal goed. Het hoeft niet altijd veel te zijn. Ik las laatst een prachtige quote: ‘Rouw is liefde die zijn adres kwijt is’, het geeft mooi aan dat alles wat je voelt welkom is in de brievenbus.”

Dankbaar

Dankbaar is Jacqueline voor iedereen die geholpen heeft om deze hemelpost brievenbus te realiseren. “Ik wil graag de gemeente Hollands Kroon bedanken voor de enorme steun die ze mij hebben gegeven. Zo ook de Hollands Kroonse Uitdaging. Zij hebben via incidentele subsidie van de gemeente een mooi bedrag beschikbaar gesteld, om samen met Swart Natuursteen te kiezen voor de prachtige brievenbus die we kunnen plaatsen. Ik hoop dat we ook op andere plaatsen in Hollands Kroon een hemelbrievenbus kunnen plaatsen.” Arno besluit: “Als hier behoefte aan is, dan doen we dat.”

Deel het bericht:
"Hemelpost in Wieringerwaard: ‘Rouw is liefde die zijn adres kwijt is’"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoeken

Het laatste nieuws

Expeditie Slootdorp

Zaterdag 20 juli houdt Slootdorps Belangen Expeditie Slootdorp. Dit is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Iedereen kan

Piratenfeest voor De Sammeltjes

Match met Detectiespecialist DJ Laan De jaarlijkse Juffendag van Peuterschool De Sammeltjes uit Hippolytushoef ging dit jaar naar Speeltuin De

Code Oranje

Bewonersavond in Anna Paulowna gaat niet door op woensdag 10 juli ANNA PAULOWNA – In Anna Paulowna is een Leefbaarheidsonderzoek

Scroll naar boven