Geschiedenis Begraafplaats Wieringermeer in boekvorm uitgebracht

21 september 2023

Zondag 17 september is een boek over de geschiedenis van de begraafplaats Wieringermeer in Middenmeer gepresenteerd. Deze presentatie werd druk bezocht. Ina Hoogenbosch-Glas, die het onderzoek deed en schrijfster is van dit boek heeft er twee jaar over gedaan om tot dit historisch document te komen. Met een PowerPoint op de achtergrond vertelde Ina hoe ze tot dit resultaat gekomen is en wat daar zoal bij komt kijken. Vele archieven en kranten werden doorgenomen met vaak verrassende resultaten. Het archief in Alkmaar was een rijke bron voor informatie. Het gemeentelijk archief van de Wieringermeer ligt daar opgeslagen. Oude notulen van de begrafenisvereniging werden uitgeplozen. Er werden diverse onderwerpen aan het licht gebracht, over het klassenstelsel, de betonnen paaltjes en de vele symbolen op de aula, de grafmonumenten en de symboliek van bloemen.

Ina Hoogenbosch-Glas (foto aangeleverd)

Een aangrijpend onderwerp in het boek gaat over een moeder die zich al lang afvroeg waar haar zoontje was begraven en of hij nog ergens ligt. Het antwoord werd gevonden: bij een van de betonnen paaltjes. De familie is erg blij met deze ontdekking. Ook gaat het over het begraven zelf, hoe dit vroeger ging en hoe dit tegenwoordig gaat. De Begrafenisvereniging Wieringermeer en hun vele medewerkers krijgen ook aandacht in het boek. Ook over de aula die maar niet kwam en over het onderhoud van de begraafplaats wordt geschreven. En over waar men vroeger, in het begin van de polder, werd begraven.

De eerste boeken werden overhandigd aan wethouder Lilian Peters en aan Arno van der Veeke, de beheerder van de begraafplaats. Het Historisch Genootschap kreeg, als belangrijke ondersteuner van het project, ook een exemplaar voor in het archief. Voorzitter Jan Wouts nam het boek in ontvangst. Na afloop werd er grif gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het boek te kopen. Er werd nog lang nagepraat en iedereen was bijzonder onder de indruk van de inhoud en de opmaak van het boek.

Het boek is nog te verkrijgen, mail daarvoor naar ina.hoogenbosch-glas@quicknet.nl. Kosten zijn €20,- excl. verzendkosten. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting in oprichting ‘Werkgroep Behoud Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer in Middenmeer’. Op 30 september is er vanaf 10:30 uur een rondleiding op de begraafplaats. Meer informatie is ook bij Ina Hoogenbosch-Glas te verkrijgen.

De Hollands Kroonse Uitdaging heeft middels tips en een incidentele subsidie bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek.

De overhandiging van de eerste boeken aan wethouder Lilian Peters, Arno van der Veeke en Jan Wouts. Foto’s aangeleverd door Ina Hoogenbosch-Glas.

Veel belangstelling voor de presentatie van het boek over de geschiedenis van de begraafplaats Wieringermeer in Middenmeer. Foto aangeleverd.

Deel het bericht:
"Geschiedenis Begraafplaats Wieringermeer in boekvorm uitgebracht"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

Fotomatch met Gerda

Gerda Venema is matchgroeplid van de Hollands Kroonse Uitdaging. Als fotografe legde ze het bestuur, de matchgroep en de manager

Scroll naar boven