Educatief programma voor scholieren over mensenrechten en discriminatie

Mede dankzij de financiële steun van de Hollands Kroonse Uitdaging verzorgde de Stichting Informatie, Documentatie en Educatie Joods Werkdorp Wieringermeer, in 2022 en 2023 op 15 basisscholen in Hollands Kroon interactieve lessen voor leerlingen van groep 7 en 8. Daarmee werden bijna 500 leerlingen bereikt. Het succesvolle programma wordt daarom in elk geval voortgezet in 2024. Doelstelling van de Stichting is om het programma een structureel karakter te geven in de jaren daarna. 

Op alle basisscholen in Hollands Kroon wordt aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Voor leerlingen van groep 7 en 8 spreken verhalen en filmbeelden het meest tot de verbeelding. Vooral als die letterlijk dichtbij komen. Zoals verhalen van familieleden/nabestaanden en plaatsen en monumenten dichtbij huis en school. Dichtbij, omdat familieleden verhalen kunnen vertellen uit de tijd van de oorlog en dichtbij omdat vlak bij hun huis en school plaatsen en monumenten zijn die herinneren aan de oorlog. Op basis van die kennis ontwikkelde de stichting Joods Werkdorp Wieringermeer een educatief programma van 3 ‘lessen’ voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

In de gemeente Hollands Kroon is het Joods Werkdorp Wieringermeer een concrete herinnering aan de Tweede Wereldoorlog die heel dichtbij is en een plaats waar veel verhalen over te vertellen zijn.  Familieleden die uit eigen ervaring nog iets kunnen vertellen over de oorlog zijn er niet veel meer.  Daarom gingen de vrijwilligers in gesprek met nabestaanden. Die gesprekken zijn opgenomen en met toestemming van betrokkenen gebruikt in het educatieve programma. De video-bewerking van deze opnamen kon dankzij de subsidies van de Hollands Kroonse Uitdaging en het VFonds door professionals gedaan worden. Het materiaal is van blijvende waarde en kan nog jarenlang gebruikt worden.

Docent Andy Deutsch

De eerste les begint met de uitgangspunten van de Verklaring van de Mensenrechten. De gedachte dat elk mens mag zijn wie hij wil en dat anders zijn, geloven of leven ieders mensenrecht is, spreekt deze leeftijdsgroep bijzonder aan. Wat “anders” zijn betekende voor de Joden door de eeuwen heen, welke bijzondere dingen het Joodse geloof en de cultuur kenmerken, vinden leerlingen interessant.

Hoe in de Holocaust Joden alle mensenrechten werden afgenomen en het verhaal van het Joods werkdorp, zo dicht bij de eigen woonplaats, maakt diepe indruk. In de afsluitende verwerkingsopdracht, waarbij elke leerling een biografisch portret maaktvan een Werkdorper, is duidelijk te zien hoe betrokkenheid met ‘hun’ werkdorper elke leerling motiveert. 

Tekening van een Werkdorper

In het voorjaar van 2022 kon de eerste serie van het educatieve programma uitgevoerd worden op 8 basisscholen in groep 7 en 8. In totaal werden daarmee 263 leerlingen bereikt. In het voorjaar van 2023 volgde de tweede serie op 7 basisscholen. Hier werden ca 200 leerlingen bereikt. Op eigen initiatief van betrokken scholen is het programma ook op een Havo/VWO en een mbo-school uitgevoerd, in enigszins aangepaste vorm. In het voorjaar van 2024 volgen dan weer meerdere basisscholen in Hollands Kroon.

Een concrete wens van de Stichting is om in de nabije toekomst een extra element aan het programma toe te voegen. Namelijk het daadwerkelijk bezoeken van het Joods Werkdorp door de leerlingen die het educatief programma volgen. Dat kan echter alleen met de inzet van groepsvervoer (bussen). De Stichting start binnenkort een campagne om dat ook financieel mogelijk te maken.

Meer informatie over de Stichting Informatie, Documentatie en Educatie Joods Werkdorp Wieringermeer: joodswerkdorpwieringermeer.nl

Scroll naar boven