Donkerte Belevingsplek bij Wieringer Eilandmuseum Jan Lont geopend

Op zaterdag 19 juni 2021 werd bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont de eerste donkerte belevingsplek geopend. Deze belevenis is een initiatief vanuit het programma Donkerte van de Wadden, dat als doel heeft bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken.

Lichtvervuiling neemt in Nederland steeds meer toe. Als er niks gebeurt, is het over 25 jaar nergens in Europa nog mogelijk de Melkweg te zien. Een van de weinige plekken waar de donkerte nog echt kan worden ervaren, is het Werelderfgoed Waddenzee. Met Donkerte van de Wadden wordt getracht bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten. Met behulp van belevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten wordt dit gerealiseerd.

Donkerte van de Wadden is een initiatief van de Noordelijke Natuur en Milieufederaties Noord-Holland, Groningen en Friesland, Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Rijksuniversiteit Groningen. En wordt mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland, Waddenfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

De Hollands Kroonse Uitdaging zit samen met onder andere de Gemeente Hollands Kroon in de werkgroep van de projecten omtrent dit onderwerp bij en met Museum Jan Lont. Kijk voor alle informatie op de website van het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont: www.museumjanlont.nl.

Lokale streekomroep Regio Noordkop maakte de volgende reportage over de opening van de Donkerte Beleefplek.

 

 

Scroll naar boven