Boeken A.T. van Wijngaarden voor KopGroep Bibliotheken

15 september 2019

Veel beeldbepalende en vaak monumentale panden in Medemblik, Oostwoud, Midwoud, Nieuwe Niedorp, Winkel, Abbekerk en tientallen andere West-Friese plaatsen zijn van de hand van één architect: Arnoldus Teunis van Wijngaarden (1819-1900). Zijn oeuvre omvat zeker 57 gebouwen – kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, wees- en armenhuizen en postkantoren – waarvan er 41 nog tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Maar liefst zeven ervan hebben de status van rijksmonument.

Toch is A.T. van Wijngaarden, die ook nog eens meer dan 50 jaar stadsarchitect van Medemblik was, tot nu toe vrijwel onbekend gebleven. Onterecht, want met zijn eclectische stijl, vergelijkbaar met die van zijn beroemde tijdgenoot Pierre Cuypers, drukte hij een heel eigen stempel op het West-Friesland van zijn tijd.

De Hollands Kroonse Uitdaging heeft meegeholpen bij de totstandkoming van een boek over architect A.T. Van Wijngaarden. Dit boek voert de lezer langs het leven en werk van A.T. van Wijngaarden, met beschrijvingen van de totstandkoming en de architectuurkenmerken van alle 57 panden, inclusief uniek beeldmateriaal.

Op bijgaande foto reikt Edwin Wittink van de Hollands Kroonse Uitdaging een exemplaar uit aan Jacinta Krimp, directeur van KopGroep Bibliotheken, tevens lid van de adviesraad van de Hollands Kroonse Uitdaging. Meerdere exemplaren van dit boek zijn binnenkort in de collectie van KopGroep Bibliotheken te vinden.

Deel het bericht:
"Boeken A.T. van Wijngaarden voor KopGroep Bibliotheken"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

Fotomatch met Gerda

Gerda Venema is matchgroeplid van de Hollands Kroonse Uitdaging. Als fotografe legde ze het bestuur, de matchgroep en de manager

Scroll naar boven