Behoud immaterieel erfgoed van de luchtoorlog boven Nederland

‘Er werd verschrikkelijk geschoten, zo’n lawaai, ik had nog nooit zoiets gehoord’.

Voor het onderwijsprogramma ‘Uit de Lucht’, ontwikkeld door Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland, is een kort filmpje gemaakt van het interview met Jan Jonker. Hij zag als jonge jongen hoe de bommenwerper neerstortte vlak bij de boerderij in Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp waar hij destijds woonde. Met een bijdrage van Hollands Kroonse Uitdaging kon het verhaal van deze ooggetuige worden vastgelegd. Het filmpje is te zien op de website van Stichting Erfgoed Luchtoorlog bij ‘herinneringen’.

Zie: erfgoedluchtoorlog.nl/oorlogsherinneringen

Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland (SELN) levert een bijdrage aan het behoud van immaterieel erfgoed van de luchtoorlog boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat doet SELN door te initiëren, te stimuleren, te verbinden en samen te werken, waarbij de bergingen binnen het ‘Nationaal programma berging vliegtuigwrakken WO2’ het uitgangspunt vormen.

Zo leggen zij persoonlijke geschiedenissen van omgekomen bemanningsleden vast. Ze vertellen over hun missie en verzamelen gegevens over de gevolgen van de luchtoorlog in de omgeving van de crashlocatie. Bekijk hun website hier.

Foto’s zijn screenshots van het filmpje op erfgoedluchtoorlog.nl.

Scroll naar boven