Bericht overgenomen van NH Nieuws – Matthijs Gemmink
Annie van den Berg besloot tijdens de oorlog om het leven in en rond Anna Paulowna vast te gaan leggen op papier. Volgende generaties moesten zien hoe het er aan toe ging onder Duitse bezetting. Maar na haar overlijden in 1996 verdwenen haar dagboeken in een doos op zolder. Tot haar nichtje Carolien van Lierop er mee aan de slag ging en Annie’s wens uit liet komen.

Burgemeester Rian van Dam, Carolien van Lierop en oudste neef Arie van den Berga – Foto: NH Media
Veertien jaar lang werkte Carolien van Lierop aan de dagboeken die vol staan met dramatische, maar ook vertederende momenten uit de Tweede Wereldoorlog. Van neergestorte bommenwerpers, een schietpartij na een dansavondje tot gezellige kaartavondjes en het ritselen van suiker voor een bruiloft. Die verhalen zijn nu gebundeld in een nieuw boek dat gepresenteerd werd, in museum Oud Anna Paulowna.
“Tijdens het uitzoeken heb ik steeds meer respect voor Annie gekregen”, vertelt Carolien. “Ze was een jonge vrouw toen en beschreef alles uit het leven van toen, ook over hoe ze zich voelde. De oorlog, de Duitsers, maakten haar vaak boos. Maar ze was ook angstig. Haar uitgesproken mening en de liefde voor haar familie zorgen voor indrukwekkende verhalen.”
Tante Annie
Annie van den Berg werd geboren in 1912 en besloot in 1941 alles op te schrijven wat ze om zich heen zag gebeuren. Ze was zeer maatschappelijk betrokken, belezen en gruwelde van de vrijheid die Nederlanders ontnomen was. Haar vader was als pionier naar de polder gekomen en als bollenboer erg succesvol geworden. In haar ouderlijk huis, huize Freesia, een bekend gebouw in Anna Paulowna, schrijft Annie dagboeken vol verhalen over het dagelijks leven.
Tekst gaat verder onder de foto.

Annie van den Berg en huize Freesia aan de Molenvaart in Anna Paulowna – Foto: NH Media
Carolien raakte, toen ze de schoenendozen vol spullen zag, in de ban van de dagboeken. Annie was de tante van haar man. In overleg met de familie begon ze aan de monsterklus om alles tot één boek te verwerken. Net zoals het voor Annie een bijna heilige opdracht was om de dagboeken te schrijven, was het voor Carolien een duidelijke missie om dit boek uit te geven.
“Annie werd in 1944 bang. Ze schreef duidelijk op hoe ze over de zaken dacht. Er kwamen razzia’s en ze was bang dat haar boeken door de Duitsers gevonden zouden worden. Ze begroef ze daarom in de grond in een koekblik. Het was een flinke klus om daarna alles te ontcijferen, omdat het toch waterschade had opgelopen. En alles was geschreven in oud-Hollands.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Carolien van Lierop tussen alle dagboeken, foto’s en krantenknipsel van tante Annie van den Berg – Foto: NH Media
Burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon nam vandaag het eerste boek in ontvangst. Zij vindt het boek een waardevolle aanvulling op de geschiedenis van de polder. “Dit verslag van Annie helpt ons herinneren dat dit nooit meer mag gebeuren. Het is belangrijk dat deze herinneringen zijn opgetekend.”
Dat er interesse is in de verhalen is duidelijk. Dankzij donaties uit de regio en de rest van de provincie kon het boek gedrukt worden. En op de dag van de presentatie waren er al 350 boeken verkocht. Op 4 en 5 mei is het boek te verkrijgen bij Museum Oud Anna-Paulowna.
Zie ook: hollandskroonseuitdaging.nl/dagboek-van-annie-van-den-berg