Een dijk maak je niet alleen

31 juli 2024

Het Historisch Genootschap Wieringermeer heeft, toen de gelegenheid zich voordeed twee maanden lang te mogen exposeren in de grote hal in de Cultuurschuur, besloten zich aan te sluiten bij de activiteiten die de gemeente Hollands Kroon tot 2032 ontplooit ter gelegenheid van ‘100 jaar Zuiderzeewerken’. Het Genootschap heeft dankbaar gebruik gemaakt van de hulp die de Gemeente Hollands Kroon daarbij te bieden heeft.

Behalve het aanvragen van subsidie is het Historisch Genootschap Wieringermeer ook een Hollands Kroonse Uitdaging aangegaan met Viking Reclame. Zij maakten een match met gesloten beurs. Dit zijn initiatieven waarbij je eigen kennis, kunde of materialen kunt ruilen met die van een ander. Viking Reclame leverde kosteloos een banner en meerdere grote prints. Als tegenprestatie daarvoor organiseert het Genootschap op de Boerenversmarkt op 7 en 8 september in Middenmeer een boekenmarkt ten behoeve ALStoppers.nu. Viking Reclame zet zich in voor dit goede doel en stelde deze tegenprestatie voor.

Wanneer je je in de Zuiderzeewerken verdiept blijkt al gauw dat het niet iets is wat  ‘eventjes’ gedaan is. ‘Een dijk maak je niet alleen’. Jarenlang zijn er letterlijk duizenden mannen in de weer geweest, zowel op het water als op het land. De tentoonstelling beperkt zich tot de inpoldering van ‘het Wieringermeer’ zoals deze plas water in het verleden heette. Daar is al genoeg over te vertellen. Ook over de, niet geringe, prijs die de bevolking aan de randen van het meer betaalde.  In enkele vitrines wordt daar aandacht aan besteed.

Verder zijn er foto’s van het varend materiaal te zien.  Modern voor die tijd, maar nu doen bijvoorbeeld de hijskranen denken als constructies uit een hele grote meccanodoos. Het werk op de dijk in wording was nog niet onderhevig aan de ARBOwet. Vele uren zwoegen onder zware omstandigheden; foto’s getuigen ervan. De huisvesting voldeed ook niet aan de huidige normen. De meeste onderkomens waren van hout, niet geïsoleerd en niet verwarmd. Maar wel weer dichtbij het werk zodat er niet te veel tijd een reizen verspild hoefde te worden. De overheid zelf zorgde goed voor zijn hogere personeel. Goede stenen huizen, ja zelfs villa’s, getuigen daarvan.

De tentoonstelling is tot 1 oktober dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur te bezichtigen in de hal van de Cultuurschuur. Elke zaterdagmiddag opent het Genootschap tussen 14.00 en 16.30 uur haar deuren. Daar is nog meer te zien over dit onderwerp en bovendien kun je dan ook nog een kopje koffie of thee halen.

Deel het bericht:
"Een dijk maak je niet alleen"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoeken

Het laatste nieuws

Sinterklaas naar de kapper

Voor de intocht in Anna Paulowna was het hoognodig dat de baard van Sinterklaas gefatsoeneerd werd. Voor dit kappersbezoek diende

Cadeau voor Sinterklaas

Stichting Dörrep ’t Skrale End opgericht met hulp van Welkers Notarissen In Hollands Kroon zijn meerdere intochten van Sinterklaas. Zo

Scroll naar boven